Հայաստանում «ֆասթ ֆուդն» ավելի թանկ է, քան առողջ սնունդը. ապաքաղաքական զրույց Դավիթ Պիպոյանի հետ. ՏԵՍԱՆՅՈՒԹ

Լուրեր

23.11.2024 | 16:35
Թուրքիայի հետախուզության ղեկավարն ու գլխավոր ընդդիմադիր կուսակցությունը հանդիպում են անցկացրել անվտանգության հարցերի շուրջ
23.11.2024 | 15:55
Իսրայելի օդուժը հարվածներ է հասցրել Բեյրութի կենտրոնին ու արվարձաններին
23.11.2024 | 15:30
ՄԻՊ-ը փաստաբանական գործունեության հարկման հետ կապված դիմել է ՍԴ
23.11.2024 | 15:05
Դոնալդ Թրամփը հայտարարել է ԱՄՆ-ի ֆինանսների նախարարի պաշտոնի հավանական թեկնածուին
23.11.2024 | 14:46
Հայտարարվել է Հակակոռուպցիոն կոմիտեի նախագահի թեկնածուների ընտրության խորհրդի ներկայացուցիչների ներգրավման մրցույթ
23.11.2024 | 14:29
ՆԱՏՕ-ի ղեկավար Մարկ Ռյուտեն բանակցություններ է վարել Դոնալդ Թրամփի հետ
23.11.2024 | 14:08
Նավթի գներն աճել են
23.11.2024 | 13:49
Նույնիսկ Անգլիայում՝ 38 հազարանոց մարզադաշտում, զգում էինք ահռելի աջակցություն Նոայի երկրպագուներից․ Ավանեսյան
23.11.2024 | 13:33
NYMEX․ Ոսկու գինն աճել է
23.11.2024 | 13:14
Անահիտ Ավանեսյանը այցելել է «Հանրապետական շտապօգնության ծառայության» Շիրակի մարզային կայան
23.11.2024 | 12:56
Երկրաշարժ Ադրբեջանում․ այն զգացվել է նաև Սյունիքի մարզում՝ 3-4 բալ ուժգնությամբ
23.11.2024 | 12:34
ԱԺ պատգամավորներ կգործուղվեն Մոսկվա
23.11.2024 | 12:24
Իմ պատասխանը երկուշաբթի կհրապարակեմ. Հովիկ Աղազարյանը` մանդատը վայր դնելու մասին
23.11.2024 | 12:12
Վերադարձի՛ր շարք․ ՊՆ սոցիալական հոլովակը
23.11.2024 | 11:55
Բիոմետրիկ ծառայություններ՝ աշխարհահռչակ բիոտեխնոլոգիական, դեղագործական ընկերություններին. Մխիթար Հայրապետյանն այցելել է «Գուրուս» ընկերություն
Բոլորը

Factor TV-ի A-politic հաղորդաշարի հյուրն է Գիտությունների ազգային ակադեմիայի Էկոկենտրոնի սննդի ռիսկերի գնահատման կենտրոնի ղեկավար Դավիթ Պիպոյանը: Նրա կարծիքով՝ սննդային սովորույթներում վերջին տասնամյակների փոփոխությունները տեղի են ունենում գլոբալիզացիայի, սննդի միջազգային ցանցերի և տեխնոլոգիաների սրընթաց զարգացման ազդեցության տակ: Որոշ իմաստով հեշտացնելով մարդկանց կյանքը՝ այդ գործընթացն ունի նաև իր բացասական հետևանքները, մասնավորապես, երիտասարդ սերնդի ներկայացուցիչները չեն ցանկանում ուտելիք պատրաստել տանը: «Ֆաստ ֆուդի» համատարած օգտագործումը նպաստում է նաև սննդի ոլորտում ազգային ավանդույթների վերացմանը:

Արդյո՞ք ազգային սովորույթները պայմանավորված են մարդկանց սոցիալական խնդիրներով, թե՞ մշակութային ավանդույթներով: Անդրադառալով այդ հարցին՝ սննդագետը պատասխանում է՝ «և-և»: Ակնհայտ է, որ ցածր եկամուտներ ունեցող մարդը չի կարող իր համար ապահովել լիարժեք առողջ սննդակարգ: Բայց հնարավոր չէ պնդել հակառակը. բարեկեցիկ կյանքն ամենևին զերծ չի պահում մարդկանց վնասակար սովորույթներից: Ընդ որում, հարղորդման հյուրը հետաքրքիր տեղեկություն է հայտնում․ ի տարբերություն աշխարհի շատ երկրների՝ «ֆաստ ֆուդը» Հայաստանում ավելի թանկ է, քան բազմաթիվ՝ շատ ավելի առողջ կերակրատեսակներ:

Ըստ Դավիթ Պիպոյանի՝ մսակերների և բուսակերների «հակամարտությունը» մեր հասարակության մեջ անհանդուժողականության դրսևորումներից մեկն է: Որպես մասնագետ՝ նա նշում է, որ այն նյութերը, որոնք տալիս է միսը, չեն կարող փոխարինվել այլ նյութերով՝ հատկապես, երբ խոսքն անչափահասների մասին է: Բայց որևէ կողմից ստիպողականությունը հաճախ բերում է ճիշտ հակառակ հետևանքների:

Մանրամասները՝ տեսանյութում:

Արամ Աբրահամյան