Հայաստանում «ֆասթ ֆուդն» ավելի թանկ է, քան առողջ սնունդը. ապաքաղաքական զրույց Դավիթ Պիպոյանի հետ. ՏԵՍԱՆՅՈՒԹ

Լուրեր

12.01.2025 | 13:35
Ոչ պարտադրվածն է խաղաղություն, ոչ մուրացածը․ Փաշինյան
12.01.2025 | 13:20
Երկրաշարժ՝ Վրաստանում
12.01.2025 | 13:05
Արտարժույթների փոխարժեքները՝ հունվարի 12-ի դրությամբ
12.01.2025 | 12:34
Կանխվել է Վերին Խոտանան գյուղի հարակից տարածքում բռնկված հրդեհի տարածումը դեպի անտառ
12.01.2025 | 12:27
Կալիֆոռնիայում մոլեգնած հրդեհները 16 մարդու կյանք են խլել
12.01.2025 | 12:00
Շվանիձոր-Նռնաձոր-ՀՀ սահման ավտոճանապարհին կատարվելու են պայթեցման աշխատանքներ
12.01.2025 | 11:41
Հրդեհ՝ Հյուսիսային պողոտայի սուպերմարկետներից մեկի պահեստային հատվածում
12.01.2025 | 11:24
Տեղ-տեղ մերկասառույց, մառախուղ․ իրավիճակը ՀՀ ճանապարհներին
12.01.2025 | 11:01
Անկախությունն արտաքին միջավայրը կառավարելու հմտություն է․ Փաշինյան
12.01.2025 | 10:36
Լեռնագնացները չեն կարողացել ինքնուրույն իջնել Բջնիի անտառամերձ հատվածից, օգնել են փրկարարները
12.01.2025 | 10:21
Փրկարարներն արգելափակումից դուրս են բերել 8 ավտոմեքենա
12.01.2025 | 10:06
Լարսը բաց է
12.01.2025 | 00:54
Կիևյան փողոցի տներից մեկում հրդեհ է բռնկվել. դեպքի վայր է մեկնել չորս մարտական հաշվարկ
11.01.2025 | 22:52
Վարչապետը առաջնահերթ է համարում խաղաղության գործընթացը, թվայնացումը և կոռուպցիայի դեմ պայքարը. ՏԵՍԱՆՅՈՒԹ
11.01.2025 | 20:13
Կրակը Գլենդելից հեռու է. քաղաքապետը մանրամասներ է ներկայացրել
Բոլորը

Factor TV-ի A-politic հաղորդաշարի հյուրն է Գիտությունների ազգային ակադեմիայի Էկոկենտրոնի սննդի ռիսկերի գնահատման կենտրոնի ղեկավար Դավիթ Պիպոյանը: Նրա կարծիքով՝ սննդային սովորույթներում վերջին տասնամյակների փոփոխությունները տեղի են ունենում գլոբալիզացիայի, սննդի միջազգային ցանցերի և տեխնոլոգիաների սրընթաց զարգացման ազդեցության տակ: Որոշ իմաստով հեշտացնելով մարդկանց կյանքը՝ այդ գործընթացն ունի նաև իր բացասական հետևանքները, մասնավորապես, երիտասարդ սերնդի ներկայացուցիչները չեն ցանկանում ուտելիք պատրաստել տանը: «Ֆաստ ֆուդի» համատարած օգտագործումը նպաստում է նաև սննդի ոլորտում ազգային ավանդույթների վերացմանը:

Արդյո՞ք ազգային սովորույթները պայմանավորված են մարդկանց սոցիալական խնդիրներով, թե՞ մշակութային ավանդույթներով: Անդրադառալով այդ հարցին՝ սննդագետը պատասխանում է՝ «և-և»: Ակնհայտ է, որ ցածր եկամուտներ ունեցող մարդը չի կարող իր համար ապահովել լիարժեք առողջ սննդակարգ: Բայց հնարավոր չէ պնդել հակառակը. բարեկեցիկ կյանքն ամենևին զերծ չի պահում մարդկանց վնասակար սովորույթներից: Ընդ որում, հարղորդման հյուրը հետաքրքիր տեղեկություն է հայտնում․ ի տարբերություն աշխարհի շատ երկրների՝ «ֆաստ ֆուդը» Հայաստանում ավելի թանկ է, քան բազմաթիվ՝ շատ ավելի առողջ կերակրատեսակներ:

Ըստ Դավիթ Պիպոյանի՝ մսակերների և բուսակերների «հակամարտությունը» մեր հասարակության մեջ անհանդուժողականության դրսևորումներից մեկն է: Որպես մասնագետ՝ նա նշում է, որ այն նյութերը, որոնք տալիս է միսը, չեն կարող փոխարինվել այլ նյութերով՝ հատկապես, երբ խոսքն անչափահասների մասին է: Բայց որևէ կողմից ստիպողականությունը հաճախ բերում է ճիշտ հակառակ հետևանքների:

Մանրամասները՝ տեսանյութում:

Արամ Աբրահամյան