ՀՀ դպրոցներում կուսումնասիրվեն սննդի անվտանգության հարցերը և դրանց կապը առողջական խնդիրների հետ

Լուրեր

14.12.2025 | 13:41
Անհայտ անձինք կրակ են բացել Ավստրալիայի լողափում
14.12.2025 | 13:28
Բռնցքամարտի Հայաստանի հավաքականը պատմական արդյունքով է վերադարձել հայրենիք
14.12.2025 | 13:11
ՀՀ դրոշ՝ Սուրբ Գևորգ եկեղեցում. Արմավիրի թեմում Փաշինյանի ցանկությունը չեն անտեսել
14.12.2025 | 12:28
«ՀԷՑ»-ը տեղեկացնում է. ուժեղ քամիները հոսանքազրկումների պատճառ են դարձել
14.12.2025 | 11:41
Ապարանի համայնքապետարանը՝ քամու պատճառած վնասների մասին
14.12.2025 | 11:36
18:00-ից հետո քամու արագությունը զգալիորեն կնվազի և չի խանգարի տոնածառի լույսերի վառման արարողությանը․ Լևոն Ազիզյան
14.12.2025 | 11:32
ՃՏՊ Սիսիան-Երևան ավտոճանապարհի․ կա տուժած
14.12.2025 | 11:03
Փաշինյանը պատարագի է մասնակցում Այգեշատի Սուրբ Գևորգ եկեղեցում․ ՈՒՂԻՂ
14.12.2025 | 10:52
Ինքնաթիռով տեղափոխումը անցանկալի հետևանքներ կունենար․ նոր մանրամասներ՝ Նոր Նորքում հայտնված «Կարմիր մահիկի» մեքենայի մասին
14.12.2025 | 10:28
Վարդենյաց լեռնանցքում բուք է
14.12.2025 | 10:10
Ահազանգեր են ստացվել տապալված ծառերի, սյուների, ինչպես նաև պոկված կառուցատարրերի վերաբերյալ․ ՆԳՆ
13.12.2025 | 22:20
Ֆրանսիան հաղթեց «Մանկական Եվրատեսիլ»-ում
13.12.2025 | 22:11
Ադրբեջանն առաջին անգամ «Մանկական Եվրատեսիլում» Հայաստանի ներկայացուցչին միավոր տվեց
13.12.2025 | 20:31
Սուրեն Պապիկյանն ու Աննա Վարդապետյանն այցելել են հյուսիսարևելյան սահմանագոտի
13.12.2025 | 20:00
Որ գույքերը հողին կհավասարեցվեն. Factor TV-ն Սևանի ափի անօրինական կառույցների հետքերով․ ՏԵՍԱՆՅՈւԹ
Բոլորը

ՀՀ դպրոցներում կուսումնասիրվեն սննդի անվտանգության հարցերը և դրանց կապը առողջական խնդիրների հետ Առողջապահության նախարար Արսեն Թորոսյանն ընդունել է ՌԴ Պարենային անվտանգության Եվրասիական կենտրոնի աշխատակիցներին, մասնավորապես, Մոսկվայի պետական համալսարանի լաբորատոր ախտորոշման բաժնի վարիչ, ավագ գիտաշխատող բ.գ.թ. Լարիսա Սամոխոդսկայային, ՄՊՀ-ի ֆունկցիոնալ ախտորոշման բժիշկ, սրտաբան, գիտաշխատող Անդրեյ Պիրոգովին, ՄՊՀ-ի բժիշկ ներզատաբան, գիտաշխատող Անաստասիա Ֆաբրիչնայային, ՄՊՀ-ի բժշկական գիտաուսումնական կենտրոնի տնօրենի տեղակալ, հեռուստաբժշկության կենտրոնի վարիչ Արտաշես Արմաղանովին:

Հանդիպման ընթացքում քննարկվել է հայաստանյան շուրջ 60 դպրոցում սննդամթերքի անվտանգության, դպրոցականների սնուցման կազմակերպման ուսումնասիրության և դպրոցականների ֆիզիկական զարգացման վրա անառողջ սնուցման ազդեցության հետազոտական ծրագրի իրականացմանն առնչվող հարցեր: Նախարար Թորոսյանը կարևորել է համատեղ ջանքերով նախաձեռնության իրականացումն այն առումով, որ նախատեսված 1 տարի 8 ամիս տևողությամբ ծրագրի նպատակն է ուսումնասիրել դպրոցներում սննդամթերքի անվտանգության հարցերը, սնուցման կազմակերպումը և բացահայտել տարրական դասարաններում սնուցման և ֆիզիկական զարգացման պատճառահետևանքային կապերը:

Պարենային անվտանգության Եվրասիական կենտրոնի աջակցությամբ իրականացվելիք ծրագրով խնդիր է դրված գնահատել ընտրված 60 դպրոցում սնուցման կազմակերպման գործընթացի համապատասխանությունը ՀՀ-ում գործող օրենսդրությանը, որոշել դպրոցում իրացվող սննդամթերքում տրանսճարպերի և շաքարի քանակը, 7200 երեխաների ծնողների շրջանում երեխաների սնուցման վերաբերյալ հարցախույզ իրականացնել և գնահատել երեխաների ֆիզիկական զարգացման ցուցանիշերը` քաշ, հասակ, մարմնի զանգվածի ցուցանիշ:

Ուսումնասիրության արդյունքների վերլուծության հիման վրա պետք է վերհանվեն բացերը և անհրաժեշտության դեպքում օրենսդրական փոփոխությունների առաջարկներ ներկայացվեն, միաժամանակ նաև դպրոցի անձնակազմի, երեխաների և նրանց ծնողների համար կրթական ծրագրերի մշակվեն և իրականացվեն: Որպես վերջնարդյունք նպատակ կա բարելավել երեխաների ֆիզիկական զարգացման ցուցանիշերը:

Համաձայն Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության տվյալների` աշխարհում 5-19 տարեկան ազգաբնակչության շրջանում ճարպակալումն ավելացել է շուրջ 10 անգամ` 2017թ. 1975թ. համեմատ 11 միլիոնից հասնելով 124 միլիոնի: ՀՀ բնակչության շրջանում հետազոտությունները ցույց են տվել, որ մինչև 5 տարեկան երեխաների մոտ 4%-ը թերքաշ է, 14%-ն ունի ավելորդ քաշ, իսկ 9%-ը թերաճ է:

ՀՀ-ի 6-9 տարեկանների տարիքային խմբում քաշի խանգարումների (թերսնուցում, ավելորդ քաշ) տարածվածության, ինչպես նաև սնուցման և քաշի խանգարումների պատճառահետևանքային կապերի բացահայտման նպատակով հետազոտություններ չեն իրականացվել: Բնակչության շրջանում առողջ ապրելակերպի խթանման և ոչ վարակիչ հիվանդությունների ռիսկի գործոնների նվազեցման նպատակով ՀՀ-ում դեռևս 2015 թվականից մեկնարկել է բնակչության շրջանում առողջ ապրելակերպի խթանման ռազմավարական ծրագիրը, որի կարևոր ռազմավարական ուղղություններից է բնակչության շրջանում առողջ սնուցման մշակույթի ձևավորումը՝ օրենսդրական բարեփոխումների, ինչպես նաև բնակչության և հասարակության տարբեր խմբերի շրջանում լայնածավալ իրազեկման միջոցով: