Ծանր սեզոնից դուրս եկանք ու ավելի վատ իրավիճակում հայտնվեցինք. Գյումրիում սրճարանային բիզնեսը դժվար օրեր է ապրում

Լուրեր

16.12.2025 | 23:30
Հաագայում 35 երկիր ստորագրել է Ուկրաինային փոխհատուցման համար միջազգային հանձնաժողովի ստեղծման կոնվենցիան
16.12.2025 | 23:25
Առանց Մբապեի ու Հոլանդի. ՖԻՖԱ-ն հրապարակել է տարվա խորհրդանշական հավաքականը
16.12.2025 | 23:16
BBC-ից Թրամփի փոխհատուցման պահանջը կարող է կազմել շուրջ 10 մլրդ դոլար
16.12.2025 | 23:08
Վթար Իջևան-Երևան ավտոճանապարհին․ կան տուժածներ
16.12.2025 | 23:05
Սև ծովում հարձակումները սպառնում են նավարկության անվտանգությանը. Էրդողան
16.12.2025 | 22:53
Հայաստանի մի շարք հասցեներում էլեկտրաէներգիայի անջատումներ կլինեն
16.12.2025 | 22:40
ԿԳՄՍ փոխնախարարը հանդիպել է ծանրամարտի տղամարդկանց հավաքականին
16.12.2025 | 22:27
Ըստ ՌԴ ԱԳՆ-ի՝ Արևմուտքն ակտիվացրել է «ապակառուցողական ջանքերը Հարավային Կովկասում»
16.12.2025 | 22:21
Ինչ է գրված ՀՀ-Լյուքսեմբուրգ ռազմավարական հռչակագրում. ԱԳՆ-ն մանրամասներ է հրապարակել
16.12.2025 | 22:17
ՖԻՖԱ․ Տարվա լավագույն ֆուտբոլիստը, մարզիչը և գոլը․ ՏԵՍԱՆՅՈՒԹ
16.12.2025 | 22:14
Ռուբեն Վարդանյանի գործով ​​դատավարությունը մոտենում է ավարտին․ կողմերը պատրաստվում են եզրափակիչ ելույթներին
16.12.2025 | 22:01
Հայաստան–Լյուքսեմբուրգ հարաբերությունները բարձրացվել են ռազմավարական գործընկերության մակարդակի. տեղի է ունեցել Միրզոյան-Բետել հանդիպում
16.12.2025 | 21:58
Ադրբեջանն ու Թուրքիան միմյանց ռազմական օգնություն կցուցաբերեն ագրեսիայի դեպքում
16.12.2025 | 21:45
Նոր պահանջներ Երևանին` TRIPP-ի վերաբերյալ. ինչու Մոսկվան և Թեհրանը խոսեցին միաժամանակ. ՏԵՍԱՆՅՈՒԹ
16.12.2025 | 21:33
Մաշտոցը կլինի թղթի վրա, իսկ հեռախոսները՝ միայն դասի համար. Ժաննա Անդրեասյանի արձագանքը՝ քննադատություններին
Բոլորը

Կորոնավիրուսի համավարակի հետևանքով Գյումրիում սրճարանային բիզնեսը  դժվար օրեր է ապրում։ Մայիսի 4-ից Հայաստանում սահմանափակումները թուլացվեցին, և բացօթյա սրճարանները վերսկսեցին աշխատանքը։ Սակայն Գյումրիում սրճարաններն աշխատում են քիչ հաճախորդներով։

Herbs and Honey սրճարանի հիմնադիր ու տնօրեն Արտուշ Եզիազարյանը Factor.am-ի հետ զրույցում ասաց՝ օրական այցելուների թիվը շուրջ 10-ի է հասնում, սահմանափակումների թուլացումից հետո էլ անմիջապես չեն աշխատել, քանի որ Գյումրիում վատ եղանակ էր՝ ուժեղ անձրև ու ցուրտ։ Հիմա աշխատում են, սակայն  նախկին ակտիվությունը չկա։

«Իրականում այցելուներ ունենք, բայց քիչ։ Օրինակ՝ համաճարակից առաջ մեզ մոտ շաբաթ-կիրակի օրերին լավ արդյունքի էինք հասել՝ զբոսաշրջիկների, այդ թվում՝ ներքին զբոսաշրջիկների առումով։ Հիմա դրսից զբոսաշրջիկներ պրակտիկորեն չկան։ Սա շատ է ազդում մեզ վրա։ Հիմնականում մեր հաճախորդները դրսից էին, մենք առաջին տուժողներից ենք, այսպես ասեմ»,- նշեց Արտուշ Եղիազարյանը։

Գյումրիի համար, հատկապես զբոսաշրջության առումով, խոստումնալից տարի էր սպասվում, սակայն համավարակի պատճառով բոլոր պլաններն ի դերև եղան։

«Լավ պլաններ ունեինք իրականում՝ հա՛մ պետությունը, կառավարությունը, հա՛մ գյումրեցիները։ Շատ մեծ ջանքեր գործադրեցինք Գյումրիի համար ու իրականում շատ մեծ բում, շատ լավ սեզոն էր սպասվում։ Եկանք, հասանք, որ պիտի սկսվեր բումը, և կապը կտրվեց։ Գյումրին դեռ աղքատ քաղաք է, նոր պիտի սկսվեին  փոփոխությունները։ Օրինակ՝ մեր ոլորտը շատ ծանր ձմեռ է ունենում Գյումրիում։ Երևանում ձմռանը ռեստորաններում, սրճարաններում էլի տեղ չկա, իսկ մեզ մոտ այդպես չէ։ Շատ ծանր սեզոնից դուրս եկանք ու ավելի վատ իրավիճակում հայտնվեցինք»,- ասաց սրճարանի տնօրենը։

Նա նաև նշեց, որ սրճարանի աշխատակիցներն օգտվել են կառավարության աջակցության 6-րդ և 8-րդ ծրագրերից, ընկերությունն էլ օգտվել է 3-րդ միջոցառումից, որը նախատեսում է ցածր տոկոսով վարկերի տրամադրում՝ երեք տարի ժամկետով։

Մեր զրուցակիցը նաև մի շարք առաջարկներ ներկայացրեց՝ ստեղծված տնտեսական բարդ իրավիճակից դուրս գալու համար։

«Տնտեսությունը, կոպիտ ասած, տալ-առնելը չի, մարդիկ իրար մեջ հարստության փոխանակում են անում։ Եթե մարդը, սպառողը գումար չունեցավ, տնտեսությունը չի շարժվի, այսինքն՝ պետք է այնպես անել, որ մարդիկ փող աշխատեն։ Չեմ ասում՝ առձեռն փող տան, բայց տնտեսության մեջ գումարներ ներարկեն, ենթակառուցվածքներ վերանորոգեն, դպրոցներ, մանկապարտեզներ, ճանապարհներ, որպեսզի տնտեսական ակտիվություն սկսվի, մարդիկ սկսեն աշխատել, գումար վաստակել»,- ասաց Արտուշ Եղիազարյանը՝ հավելելով, որ շատ կարևոր է նաև ներքին զբոսաշրջության զարգացումը։

«Ներքին զբոսաշրջությունը պետք է քաջալերել պետական մակարդակով։ Պետք է քաջալերենք ինքներս մեզ։ Օրինակ, կարծեմ մեր ՀՆԱ-ի մոտ 20-25 տոկոսն է ընդհանուր զբոսաշրջության չափաբաժինը։ Հիմա մեր պետությունը պիտի դա դիվերսիֆիկացնի։ Իմիջիայլոց, այդ 20-25 տոկոսի մեջ շատ չնչին տոկոսն է կազմում ներքին զբոսաշրջությունը։ Այսինքն՝ մենք պետք է սովորենք մեր գումարները Հայաստանում ծախսել։ Ու ոչ միայն վարակ լինի, որ այդպես անենք, այլ ընդհանրապես»,- ասաց նա։

Էմմա Չոբանյան