ՀՀ դպրոցներում կուսումնասիրվեն սննդի անվտանգության հարցերը և դրանց կապը առողջական խնդիրների հետ

Լուրեր

16.11.2024 | 13:49
Վանաձորում ձին ընկել է դիտահորը
16.11.2024 | 13:33
Վրաստանի ԿԸՀ նախագահի վրա սև հեղուկ են լցրել․  ամփոփվել  են խորհրդարանական ընտրությունների արդյունքները
16.11.2024 | 13:22
Վահագն Խաչատուրյանը հանդիպել է ԱՀԿ գլխավոր տնօրենի հետ
16.11.2024 | 12:58
Աղմկահարույց սկանդալ․ Կոսովոյի հավաքականը լքել է խաղադաշտը Ռումինիայի հետ խաղում
16.11.2024 | 12:34
Վահագն Խաչատուրյանը ԿԽՄԿ նախագահի հետ քննարկել է գերիներին և անհետ կորածների հարցեր
16.11.2024 | 12:12
Երևանը հեռանում է ՀԱՊԿ-ի աշխատանքային բոլոր ձևաչափերից․ ՌԴ ԱԳՆ
16.11.2024 | 11:55
Արտարժույթների փոխարժեքները՝ նոյեմբերի 16-ի դրությամբ
16.11.2024 | 11:33
Նավթի գները նվազել են
16.11.2024 | 11:07
Զիջի՛ր ճանապարհը․ րոպեն կարող է կյանք արժենալ․ ՆԳՆ իրազեկման արշավ է կազմակերպել
16.11.2024 | 10:35
Հրդեհ Ձորագյուղում
16.11.2024 | 10:18
ՀՀ տարածքում ավտոճանապարհներն անցանելի են
15.11.2024 | 23:30
Թուրքիայի նախագահականը հերքում է Էրդողանի և նրա դաշնակից Բահչելիի միջև տարաձայնությունները քրդական հարցի շուրջ
15.11.2024 | 23:17
Նոյոմբերի 18-ին Հայաստանի մի շարք հասցեներում էլեկտրաէներգիայի անջատումներ կլինեն
15.11.2024 | 22:57
COP-ի համար Բաքվում նավթարդյունահանման տարածքները թաքցրել են պատերի հետևում, մինչդեռ մարդիկ բնակվում են մազութով ծածկված խոնավ տներում
15.11.2024 | 22:44
ՄԻԵԴ-ը Թուրքային պարտավորեցրել է միլիոնավոր եվրոների փոխհատուցում վճարել հեղաշրջման փորձից հետո ապօրինի ձերբակալվածներին 
Բոլորը

ՀՀ դպրոցներում կուսումնասիրվեն սննդի անվտանգության հարցերը և դրանց կապը առողջական խնդիրների հետ Առողջապահության նախարար Արսեն Թորոսյանն ընդունել է ՌԴ Պարենային անվտանգության Եվրասիական կենտրոնի աշխատակիցներին, մասնավորապես, Մոսկվայի պետական համալսարանի լաբորատոր ախտորոշման բաժնի վարիչ, ավագ գիտաշխատող բ.գ.թ. Լարիսա Սամոխոդսկայային, ՄՊՀ-ի ֆունկցիոնալ ախտորոշման բժիշկ, սրտաբան, գիտաշխատող Անդրեյ Պիրոգովին, ՄՊՀ-ի բժիշկ ներզատաբան, գիտաշխատող Անաստասիա Ֆաբրիչնայային, ՄՊՀ-ի բժշկական գիտաուսումնական կենտրոնի տնօրենի տեղակալ, հեռուստաբժշկության կենտրոնի վարիչ Արտաշես Արմաղանովին:

Հանդիպման ընթացքում քննարկվել է հայաստանյան շուրջ 60 դպրոցում սննդամթերքի անվտանգության, դպրոցականների սնուցման կազմակերպման ուսումնասիրության և դպրոցականների ֆիզիկական զարգացման վրա անառողջ սնուցման ազդեցության հետազոտական ծրագրի իրականացմանն առնչվող հարցեր: Նախարար Թորոսյանը կարևորել է համատեղ ջանքերով նախաձեռնության իրականացումն այն առումով, որ նախատեսված 1 տարի 8 ամիս տևողությամբ ծրագրի նպատակն է ուսումնասիրել դպրոցներում սննդամթերքի անվտանգության հարցերը, սնուցման կազմակերպումը և բացահայտել տարրական դասարաններում սնուցման և ֆիզիկական զարգացման պատճառահետևանքային կապերը:

Պարենային անվտանգության Եվրասիական կենտրոնի աջակցությամբ իրականացվելիք ծրագրով խնդիր է դրված գնահատել ընտրված 60 դպրոցում սնուցման կազմակերպման գործընթացի համապատասխանությունը ՀՀ-ում գործող օրենսդրությանը, որոշել դպրոցում իրացվող սննդամթերքում տրանսճարպերի և շաքարի քանակը, 7200 երեխաների ծնողների շրջանում երեխաների սնուցման վերաբերյալ հարցախույզ իրականացնել և գնահատել երեխաների ֆիզիկական զարգացման ցուցանիշերը` քաշ, հասակ, մարմնի զանգվածի ցուցանիշ:

Ուսումնասիրության արդյունքների վերլուծության հիման վրա պետք է վերհանվեն բացերը և անհրաժեշտության դեպքում օրենսդրական փոփոխությունների առաջարկներ ներկայացվեն, միաժամանակ նաև դպրոցի անձնակազմի, երեխաների և նրանց ծնողների համար կրթական ծրագրերի մշակվեն և իրականացվեն: Որպես վերջնարդյունք նպատակ կա բարելավել երեխաների ֆիզիկական զարգացման ցուցանիշերը:

Համաձայն Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության տվյալների` աշխարհում 5-19 տարեկան ազգաբնակչության շրջանում ճարպակալումն ավելացել է շուրջ 10 անգամ` 2017թ. 1975թ. համեմատ 11 միլիոնից հասնելով 124 միլիոնի: ՀՀ բնակչության շրջանում հետազոտությունները ցույց են տվել, որ մինչև 5 տարեկան երեխաների մոտ 4%-ը թերքաշ է, 14%-ն ունի ավելորդ քաշ, իսկ 9%-ը թերաճ է:

ՀՀ-ի 6-9 տարեկանների տարիքային խմբում քաշի խանգարումների (թերսնուցում, ավելորդ քաշ) տարածվածության, ինչպես նաև սնուցման և քաշի խանգարումների պատճառահետևանքային կապերի բացահայտման նպատակով հետազոտություններ չեն իրականացվել: Բնակչության շրջանում առողջ ապրելակերպի խթանման և ոչ վարակիչ հիվանդությունների ռիսկի գործոնների նվազեցման նպատակով ՀՀ-ում դեռևս 2015 թվականից մեկնարկել է բնակչության շրջանում առողջ ապրելակերպի խթանման ռազմավարական ծրագիրը, որի կարևոր ռազմավարական ուղղություններից է բնակչության շրջանում առողջ սնուցման մշակույթի ձևավորումը՝ օրենսդրական բարեփոխումների, ինչպես նաև բնակչության և հասարակության տարբեր խմբերի շրջանում լայնածավալ իրազեկման միջոցով: