«Սպայկան» ջերմաչափերի խնդիր ունի. տնօրենը չի բացառում, որ աշխատանքները կդադարեցնեն
Տնտեսություն
23.03.2020 | 21:40«Սպայկա» միրրգ-բանջարեղեն արտահանող խորոշ ընկերությունը ջերմաչափերի խնդիր ունի. այս մասին Factor.am-ի հետ զրույցում ասաց ընկերության զարգացման գծով տնօրեն Կարեն Բաղդասարյանը՝ անդրադառնալով հարցին, թե կորոնավիրուսի համաճարակի պայմաններում ինչպես են ապահովում աշխատակիցների անվտանգությունը: Տնօրենի փոխանցմամբ՝ «Սպայկան» ունի երկու հազար աշխատակից:
Ընկերության զարգացման գծով տնօրեն Կարեն Բաղդասարյանի հարցազրույցը ներկայացնում ենք ստորև.
–Պարոն Բաղդասարյան, «Սպայկա» ընկերությունն արտակարգ դրության պայմաններում աշխատանքներն ինչպե՞ս է կազմակերպում:
-Արտակարգ ռեժիմով ենք աշխատում: Փորձում ենք հարմարվել այս նոր իրավիճակին, քանի որ մեր գործունեությունը միայն Հայաստանում առկա իրավիճակով պայմանավորված չէ, նաև հաշվի ենք առնում այլ երկրներում փոփոխվող կարգավորումները:
–Իսկ մթերումներ իրականացնու՞մ եք:
-Այս շրջանում բանջարեղեն ենք մթերում, որոնք գյուղացիները պահում են սառնարաններում: Այս տարի գները Հայաստանում բավականին բարձր են, հատկապես հիմա պահանջարկն ավելի շատ է, դրա համար արտահանման խնդիր չկա:
–Իսկ պարետատնից ստացե՞լ եք զգուշացում, որ ինչ–որ տեսակի միրգ–բանջարեղեն չարտահանեք կամ քիչ քանակությամբ արտահանեք:
-Այս պահին նման զգուշացում չկա:
–Ընկերության աշխատակիցների անվտանգությունն ինչպե՞ս եք ապահովում:
-Մեր ընկերությունը միշտ հատուկ պայմաններում է աշխատել, որովհետև մեր մոտ ջերմոցների բույսերն արտաքին աշխարհի միջավայրից կտրված են աճում և եթե ինչ-որ հիվանդություն է թափանցում, դրա դեմ պայքարելը շատ դժվար է: Այդ իսկ պատճառով հակահամաճարակային վիճակը միշտ բարձր է: Մեր աշխատակիցները հիգենիայի այդ կանոններին շատ լավ են տիրապետում: Հաշվի ենք առել նաև այս պահի պահանջները, ինչը կատարվում է: Նաև որոշ փոփոխություններ ենք ունեցել, որ աշխատակիցները միմյանց հետ քիչ շփվեն, թե հանդերձարանում, թե ընդմիջումներին: Ստուգումներ ենք անում, որ ինչ-որ ախտանիշներ լինելու դեպքում դիմեն բժշկի:
–Ամեն օր ջերմաչափումներ իրականացնու՞մ եք:
-Հնարավորությունների սահմաններում: Իրականում խնդիր կա, քանի որ այդ դիստանցիոն ջերմաչափերը հասանելի չեն, այս պահին շուկայում չկան: Փորձում ենք նաև մենք ներկրել, դրա մեջ մասնագիտացված ընկերություններին հարցում ենք արել, որ լինելու դեպքում մեզ էլ տրամադրեն:
–Իսկ կա՞ն աշխատակիցներ, ովքեր այս շրջանում ցանկանում են չգալ աշխատանքի:
-Ուզելու հարց դրած չի: Հնարավորությունը տրված է, եթե ցանկանում են հեռահար իրականացնել: Կան աշխատանքի տեսակներ, որ պարտադիր պետք է տեղում լինի, որովհետև կան գործընթացներ, որոնք հեռահար չի կարող իրականացվել: Օրինակ վարորդը ո՞նց հեռահար աշխատի, պետք է մեքենա վարի:
–Արդեն հաշվարկներ ունե՞ք, թե այս վիրուսով պայմանավորված՝ ի՞նչ վնասներ եք կրելու:
-Հիմնական ռիսկն այն է, որ լոգիստիկ շարժը կարող է խաթարվի կամ սահմանափակվի՝ մեզնից կախված գործոններով, քանի որ շղթայական նաև մեր վրա է ազդելու: Հիմա վնասի հստակ չափ դժվար է ասել, բայց որ վնաս է տալու՝ դա միանշանակ:
–Հնարավո՞ր է, որ «Սպայկան» ինչ–որ շրջանում դադարեցնի իր աշխատանքերը:
-Բնականաբար, ոչ մի տեսակի սցենար չի կարելի բացառել, մենք փորձում ենք օպտիմալ աշխատանք կատարել որքան որ հնարավոր է:
Նարեկ Կիրակոսյան