Ամռանը բարձրանում է վարակիչ հիվանդությունների և սննդային թունավորումների առաջացման վտանգը. ԱՆ

Լուրեր

14.11.2024 | 10:46
Թրամփն Արցախ այցելած ու Բաքվի սև ցուցակում գտնվող Թուլսի Գաբարդին որոշել է նշանակել հետախուզության տնօրենի պաշտոնում
14.11.2024 | 10:39
ՄԻՊ-ն այցելել է ՀՀ ԱԱԾ սահմանապահ զորքերի ստորաբաժանումներ
14.11.2024 | 10:27
Արտարժույթների փոխարժեքները՝ նոյեմբերի 14-ի դրությամբ
14.11.2024 | 10:13
Իրանցի փորձագետները բարձր են գնահատել ԶՊՄԿ-ի տեխնիկական ու անվտանգային չափանիշները՝ հերքելով ադրբեջանական կեղծ թեզերը
14.11.2024 | 10:00
Ազգային ժողովի նիստը՝ ՈՒՂԻՂ
14.11.2024 | 09:46
Նավթի գները նվազել են
14.11.2024 | 09:30
Գորիսի բարձրադիր գոտիներում, Քաջարան քաղաքում և «Մեղրու սար» կոչվող հատվածում մառախուղ է
13.11.2024 | 23:28
Էրդողանը Թրամփի հետ հանդիպման հույս է հայտնել և խոսել Մասկի հետ համագործակցելու ցանկության մասին
13.11.2024 | 23:24
1 մլն 400 հազար դոլար` հրապարակն Ամանորին պատրաստելու համար. ովքեր են շահել մրցույթում. ՏԵՍԱՆՅՈՒԹ
13.11.2024 | 23:00
Ադրբեջանը, Ղազախստանը և Ուզբեկստանը կանաչ էներգիայի ոլորտում ռազմավարական գործընկերության համաձայնագիր են ստորագրել
13.11.2024 | 22:47
Ստամբուլի ընդդիմադիր քաղաքապետը Բաքվում է
13.11.2024 | 22:32
ԱՄՆ-ը կավելացնի Ուկրաինային օգնությունը մինչև Թրամփի պաշտոնավարումը․ Բլինքեն
13.11.2024 | 22:16
Իսրայելը կարող է հարձակվել Թուրքիայի վրա․ Յաշար Գյուլեր
13.11.2024 | 22:00
ՀՀ-ի համբերության բաժակը լցվելու է՝ Ալիևի դեմ էթնիկ զտման հայցեր են գնալու Միջազգային դատարան․ Արմեն Պետրոսյան. ՏԵՍԱՆՅՈՒԹ
13.11.2024 | 21:44
Ռեժիսոր Շախնազարովը Պուտինին պատմել է, որ «Մոսֆիլմ»-ն իր տանկերը տվել է բանակին
Բոլորը

Շոգ եղանակին նպաստավոր պայմաններ են ստեղծվում վարակիչ հիվանդություններ փոխանցողների բազմացման և արտաքին միջավայրում պահպանման համար. տեղեկացնում է ՀՀ ԱՆ-ն: 

Միաժամանակ, սննդային թունավորումների առաջացման տեսանկյունից վտանգավոր է արագ փչացող, պահպանման և իրացման համար հատուկ պայմաններ պահանջող սննդամթերքի (միս-մսամթերք, կաթ-կաթնամթերք, կրեմային հրուշակեղեն, մանկական սնունդ, չփաթեթավորված սննդամթերք, կարկանդակներ, փքաբլիթներ, խորոված, քաբաբ, գրիլ, արագ փչացող սննդատեսակներով սենդվիչներ, ձկնեղեն և այլն) բացօթյա պայմաններում և այդ նպատակի համար չնախատեսված վայրերում վաճառքի իրականացումը:

Առավել բարձր ռիսկի գործոն է սննդամթերքի բացօթյա պատրաստումը և վաճառքը, որի դեպքում չի բացառվում սննդամթերքի մանրէային երկրորդային աղտոտումը, ինչը կարող է աղիքային վարակիչ հիվանդությունների (դիզենտերիա, սալմոնելոզ, շիգելոզ, իերսինիոզ և այլն) և սննդային թունավորումների առաջացման ու տարածման պատճառ դառնալ:

Աղիքային վարակիչ հիվանդություններից և սննդային թունավորումներից խուսափելու համար անհրաժեշտ է.

  • սննդամթերքը (միրգ, բանջարեղեն, հատապտուղներ) օգտագործելուց առաջ լավ լվանալ հոսող մաքուր ջրով,
  • պահպանել մթերքը պատշաճ ջերմային պայմաններում` սառնարանում,
  • ընտրել թարմ, ոչ ժամկետանց սննդամթերք,
  • չգնել արտաքին միջավայրի գործոնների՝ արևի ճառագայթների և մթնոլորտային տեղումների, ինչպես նաև փոշու, ավտոտրանսպորտի արտանետումների անմիջական ազդեցության ներքո գտնվող մայրուղիներում, փողոցներում, բնակելի շենքերի բակերում բացօթյա պայմաններում պատրաստվող և վաճառվող, պատրաստման և պահպանման հատուկ պայմաններ պահանջող սննդամթերք` միս-մսամթերք, կաթ-կաթնամթերք, կրեմային հրուշակեղեն, ձու, ձկնեղեն, թարմ ձկնկիթ, պահածոյացված սննդատեսակներ, կարկանդակ, փքաբլիթ, խորոված, քաբաբ և այլն,
  • ընդհանրապես բացառել կրեմային հրուշակեղենի օգտագործումը, չգնել տեղում պատրաստվող լցնովի փափուկ պաղպաղակ, զովացուցիչ ըմպելիք, կվաս, թարմ մրգերից պատրաստվող հյութեր,
  • սննդամթերքը պահել փակ տարաներում՝ ճանճերի կողմից աղտոտումը կանխելու նպատակով,
  • առանձնացնել հում մթերքը եփածից, ինչպես նաև սննդի պատրաստման ժամանակ հում և պատրաստի սննդամթերքի համար օգտագործել առանձին խոհարարական պարագաներ՝ դանակ, ափսե, տախտակ: Շատ կարևոր է հետևել, որպեսզի մսամթերքից և այլ հում մթերքից հոսող հեղուկը չաղտոտի պատրաստի սննդատեսակները (աղցան, միրգ, բանջարեղեն և այլն),
  • սնունդը լավ եփել կամ տապակել` առնվազն 700C պայմաններում,
  • պատահական վայերից սունկ չգնել: Գնված սունկը պետք է ուշադիր լվանալ, և չօգտագործել արտաքին տեսքը լրիվ կամ մասնակի փոխած սունկ,
  • հետևել ձեռքերի հիգիենային՝ լվացվել հաճախակի, և պարտադիր` յուրաքանչյուր անգամ սնունդ պատրաստելուց և ուտելուց առաջ, զուգարանից օգտվելուց հետո։