Սննդամթերքի պահպանման անհրաժեշտ կանոններն՝ ըստ մասնագետի

Լուրեր

14.12.2025 | 21:40
Ոստիկանությունը ձերբակալել է Բրաունի համալսարանում կրակ բացելու մեջ կասկածվողին
14.12.2025 | 20:34
Դեկտեմբերի 15-ին Արարատ Միրզոյանն աշխատանքային այցով գտնվելու է Բրյուսելում
14.12.2025 | 20:28
Գլխավոր տոնածառի լույսերը վառվեցին
14.12.2025 | 19:26
Մրգի խանութի սեփականատերը զինաթափել է Սիդնեյի լողափին մարդկանց վրա կրակողներից մեկին
14.12.2025 | 18:20
Թաիլանդն ու Կամբոջան շարունակում են ռազմական գործողությունները
14.12.2025 | 17:25
Իրավիճակը ճանապարհներին՝ 17։15-ի դրությամբ
14.12.2025 | 16:37
Ֆիշինգը թիվ 1 կիբեռսպառնալիքն է այսօր․ Մխիթար Հայարապետյան
14.12.2025 | 16:13
ՀԱԿ նախագահ է վերընտրվել Լևոն Տեր-Պետրոսյանը
14.12.2025 | 15:42
Կյանքից հեռացել է մանկական վիրաբույժ Ավթանդիլ Հարությունյանը
14.12.2025 | 15:17
Ուկրաինան հարվածել է Ուրյուպինսկի նավթաբազային և Յարոսլավլի նավթավերամշակման գործարանին
14.12.2025 | 14:50
10 մարդ է զոհվել Սիդնեյի Բոնդի-Բիչ լողափում Հանուկայի տոնակատարության ժամանակ տեղի ունեցած հրաձգության հետևանքով
14.12.2025 | 14:02
Մառախուղ, քամու ուժգնացում․ օդի ջերմաստիճանը կնվազի
14.12.2025 | 13:41
Անհայտ անձինք կրակ են բացել Ավստրալիայի լողափում
14.12.2025 | 13:28
Բռնցքամարտի Հայաստանի հավաքականը պատմական արդյունքով է վերադարձել հայրենիք
14.12.2025 | 13:11
ՀՀ դրոշ՝ Սուրբ Գևորգ եկեղեցում. Արմավիրի թեմում Փաշինյանի ցանկությունը չեն անտեսել
Բոլորը

Բժիշկ էնդոկրինոլոգ Հասմիկ Աբովյանը շոգ եղանակին խորհուրդ է տալիս հատուկ ուշադրություն դարձնել սննդամթերքի պահման սանիտարահիգիենիկ նորմերին, քանի որ բարձր ջերմաստիճանի պայմաններում վտանգավոր մանրէները բազմանում են ավելի արագ և մթերքները փչանում են շատ ավելի կարճ ժամանակում։

Այս մասին այսօր հրավիրված մամուլի ասուլիսի ժամանակ ասաց Աբովյանը՝ նշելով, որ սրանք են այն ամենապարզ միջոցները, որոնք կարելի է կիրառել։

Խոսելով  ամռան եղանակին սպասռնացող վտանգների մասին՝ նա առանձնացրեց օրգանիզմի ջրազրկումը։

«Դա հատկապես կարող է արտահայտվել թունավորվելիս, որն ուղեկցվում է փսխումով և լուծով։ Այս գործոնը պետք է առաջին հերթին հաշվի առնվի ծնողների կողմից, քանի որ երեխայի համար քաշի 5 տոկոսի արագ կորուստը կարող է մահացու ելք ունենալ։ Այս առնչությամբ արժե ուշադրություն դարձնել ջրի որակի հարցին»,- ասաց նա՝ խորհուրդ տալով օգտագործել կամ եռացրած, կամ շշալցված ջուր։

էնդոկրինոլոգի խոսքով՝ կարևոր է նաև ամռանն օգտագործել որքան հնարավոր է ավելի շատ բանջարեղեն և մրգեր, որոնցում նույնպես ջուր է պարունակվում։

«Թարմ սառեցված մրգերում և բանջարեղենում պահպանվում են ավելի շատ վիտամիններ և հանքային նյութեր, ընդ որում՝ դա հատկապես վերաբերում է, այսպես կոչված, շոկային սառեցմանը, որն իրականացվում է պահածոների ձեռնարկություններում»,- ասաց նա։